Wie is jouw secure base?

Kennis helpt bij leren leven met verlies, dat zeg ik vaker. Het geeft erkenning en herkenning, maar ook nieuw perspectief. Inzichten waardoor je bijvoorbeeld weer anders naar een situatie kijkt en hier beter mee om kan gaan.
Zelf ben ik altijd erg leergierig en ga ik graag in gesprek met inspirerende mensen. Wat heeft hun verder geholpen in het leven, zeker na ingrijpend verlies. Wat ik van hen leer geef ik graag weer door, zodat dit ook anderen ten goede kan komen.

In deze blog maken jullie kennis met George Kohlrieser. Op dinsdag 9 oktober mocht ik deelnemen aan zijn masterclass. Hij is hoogleraar leiderschap en organisatiegedrag aan IMD Business School in Zwitserland en voormalig succesvol gijzelingsonderhandelaar. Kohlrieser is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn zoon Doug is op 21-jarige leeftijd overleden.

 

Ik heb met hem gesproken bij het signeren van zijn nieuwe boek ‘Care tot Dare. De praktijk van secure base leiderschap.’ Hij is bijzonder aardig en belangstellend.

Ik heb veel respect voor hetgeen hij heeft bereikt, de wijze waarop hij in het leven staat en zijn visie en ervaringen doorgeeft.

 

 

Wat heeft dit nu met jouw verlies te maken?

Heel veel. Ik wil je daar graag de komende tijd meer over vertellen. Je leert daardoor meer over jezelf en de wereld om je heen. Dit is belangrijk en helpend bij het leren leven met verlies.

In zijn boeken vertelt Kohlrieser over de secure base:

‘Een secure base is een persoon die, of een plaats, doel of object dat een gevoel van bescherming, veiligheid en zorg verschaft. Het is tegelijkertijd een bron van inspiratie en energie zodat we op onderzoek kunnen gaan, uitdagingen aannemen en risico’s durven nemen’ (Kohlrieser, Goldsworthy & Duncan, 2018).

De krachtigste secure bases zijn vaak mensen, maar het kan dus ook een huisdier, religie of levensdoel zijn. Iedereen is een leider van zichzelf. Met secure base leiderschap haal je het beste uit jezelf, je team of organisatie.

En daar gaat het nu om!

Na ingrijpend verlies is de vertrouwde wereld ingestort, alles staat in een ander perspectief. Vanuit een diep dal moet je weer ‘omhoog zien te klimmen.’ Er kan ook oud verdriet zijn dat aangeraakt is door nieuw verlies.

Hoe ga je nu verder en wat is daarvoor nodig?

Natuurlijk lieve mensen om je heen, die je steunen en naar je luisteren. Mensen die je praktische hulp geven door eten te koken, boodschappen halen of die je ophalen voor bijvoorbeeld een strand- of boswandeling.

Naast dit alles is een secure base heel belangrijk, bijvoorbeeld je partner, ouder, vriend(in), collega of leidinggevende. Iemand waar je je veilig bij voelt, die je inspireert en energie geeft waardoor je weer stappen zet.
Hij/zij helpt je bij het ontdekken van nieuw perspectief, geeft je lichtpuntjes die je zo hard nodig hebt. Je gaat hierdoor je focus naast verlies ook weer richten op kansen en mogelijkheden.

‘Hoe krachtiger een secure base is, des te veerkrachtiger een persoon wordt, wanneer hij geconfronteerd wordt met tegenslag of stressvolle omstandigheden’ (Kohlrieser, Goldsworthy & Duncan, 2018).

Misschien zijn dit nieuwe begrippen en uitgangspunten voor je. Lees het dan nog eens rustig over.

En nu ben ik benieuwd.

Aan wie moet jij nu denken? Wie is jouw secure base: in het verleden en/of het heden én voor wie ben jij een secure base?

Schrijf het eens voor jezelf op. Hoe belangrijk zijn/waren zij voor jou en wat heb je van hen geleerd dat in je huidige situatie heel belangrijk is!

Zelf denk ik dan terug aan mijn overleden vader. In ons gezin was veel onrust door de psychische ziekte van mijn moeder. Mijn vader was altijd ‘de rots in de branding.’ Ik kon op hem vertrouwen. Helaas moest ook hij het verlies van een kind meemaken. Hij vertelde: ‘De glans is van het leven af’ maar hij zei ook: ‘Ooit wordt het weer lente.’ Die woorden heb ik veel in gedachten gehad na het verlies van Sjoerd. Het leek onwaarschijnlijk en onmogelijk, maar het is waar.

Ik denk ook aan een leraar op de Hanzehogeschool Groningen die mij aanmoedigde om mij aan te melden voor de Honours Specialisatie. Hij zag kwaliteiten in mij waarvan ik mij op dat moment niet bewust was. Het heeft mij veel kennis, zelfvertrouwen en inzichten gebracht, die ik toepas in mijn dagelijks leven en werk.

Een secure base die al 42 jaar in mijn leven is, is mijn lieve man Peter.

Hij was en is altijd sterk en steunend in goede en verdrietige tijden. Volhouden en doorgaan is een van zijn motto’s.

Ik ben heel dankbaar voor al deze mooie mensen.

 

Naast een secure base is het belangrijk om een doel te hebben. Wat wil je bereiken en hoe wil je daar komen? Daarover meer in de volgende blog.

Tijdens de gesprekken in mijn praktijk zijn er altijd thema’s die terugkomen zoals verlies, maar ook weer vorm geven aan je leven. Een van de uitspraken is: ‘Ik wil mij weer happy voelen.’

Op welke manier ga jij om met obstakels en hoe kun je weer op een zinvolle en betekenisvolle wijze verder. Wanneer jij hierover graag eens wil praten, vraag dan een gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek aan.

PS Op dinsdag 13 november geef ik het gratis webinar ‘Krijg weer Zin in het leven’ meld je nu aan en je plaats is verzekerd. Welkom!

Facebooktwitterpinterestlinkedinyoutube
Vond je dit interessant om te lezen?

Schrijf je dan in voor mijn gratis e-zine met actuele informatie en adviezen na verlies.
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.
Dit bericht is geplaatst in Blog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *