Een goed contact
Voor mij is het altijd bijzonder hoe binnen een paar minuten een persoonlijk gesprek kan ontstaan waarin mensen hun verliesverhaal delen over hun kind, broer, zus, ouder, partner of dierbare. Ik vind dat erg fijn en luister graag. Gesprekken vinden in een  prettige en goede sfeer plaats, dat is belangrijk, er is vertrouwen en begrip. Door het delen van eenzelfde ingrijpende en intens verdrietige ervaring, het verlies van een geliefd kind, hoeft niet alles uitgesproken en uitgelegd te worden. Er is herkenning en erkenning, dat maakt het makkelijker om over dit moeilijke onderwerp te praten.

Zelf weet ik hoe belangrijk het is om hoop te krijgen dat het ooit beter wordt. Contact met lotgenoten is enorm waardevol. Voormalig regiocoördinator van de Vereniging Ouders van een Overleden Kind (VOOK) te Rotterdam, dhr. Jan Huijer en zijn echtgenote Nanda, hebben zich jarenlang ingezet om inspirerende bijeenkomsten en gespreksgroepen te organiseren. Daarnaast zijn diverse boeken en lezingen steunend geweest. Hierbij noem ik graag dhr. Marinus van den Berg, pastor in Rotterdam.

Eén moment van overtuigende waarheid kan heel veel kracht geven.
Die kracht heb ik ook ervaren en vind ik belangrijk om door te geven. Vooral in perioden wanneer alles hopeloos donker en uitzichtloos lijkt.

Dhr. Marinus van den Berg, pastor en auteur1
Vera weet vanuit eigen ervaring dat veranderingen veel tijd kunnen
vragen.
Vooral als het gaat om een alles en iedereen veranderend
gebeuren. Dat
langzame staat op gespannen voet met haast en snelle
hulpverlening.
Van dat laatste is er heel wat op de markt. Vera weet
ook vanuit
eigen ervaringen dat niet een aanbod, niet een theorie
centraal dient
te staan, maar de vraag van de vrager. De vrager heeft
ook een eigen
kracht en een eigen stijl die kan groeien. Dat vraagt om luisteraars die op maat luisteren naar deze persoon. Niet een ander moet voor jou jou hervinden maar je hebt soms een spiegel en een veilige ruimte nodig om jezelf te hervinden.

Jan en Nanda Huijer, voormalig regiocoördinator VOOK Rotterdam
Zolang wij Vera kennen is zij voortdurend op zoek naar nieuwe mogelijkheden om haar medemens met een verlieservaring te ondersteunen. Vera laat haar medemens zien dat het mogelijk is om na een verlies van een dierbare, vol in het leven te staan. Zij geeft haar positieve levensenergie op deze manier door aan haar medemens. Hierdoor ontstaat bij medemensen met een verlies, hoop en kracht voor de toekomst! Deze site is een bewijs dat Vera, ondanks haar eigen verlieservaring, deze boodschap kan doorgeven. Degene die er niet meer is, leeft op deze manier verder! We zijn benieuwd naar haar volgende initiatief!

23


Ervaringen en uitspraken van cliënten
‘Ik zat in een moeilijke situatie na het onverwachte verlies van mijn vrouw. Ik was op zoek hoe verder, begreep mijzelf niet. Ik wil het verlies aanvaarden en het leven weer oppakken. De gesprekken hielpen mij het verhaal te normaliseren. Gevoelens mogen er zijn, ik mag mijzelf zijn. Ik sta nu verder en heb meer kracht en energie. Als tip voor iemand in dezelfde situatie: ‘Je gaat een proces in. Begrijp goed dat het na drie/vier maanden programma niet over is. Perspectief krijgen kan wel.’
Er was een prima samenwerking met Vera die goed aansloot. Ik beveel haar van harte aan. Het is een totaalgevoel. Wat maakt iemand tot een goede hulpverlener? Levenswijsheid, deskundigheid, samenhang in gesprekken en begeleiding, het is én én én.
A.

Ik was aan het zoeken hoe ik verder moest na het verlies van onze dochter. Ik voelde mij niet goed en had het gevoel dat er wat moest gebeuren. Ik wilde niet met het hopeloze gevoel doorlopen. Het programma Perspectief heeft mij verder gebracht. Het was verhelderend en ik heb praktische handvatten gehad. Er blijft altijd verdriet, mag ook, maar er is ruimte gekomen om verder te leven. Er zijn dingen aangedragen en daardoor duidelijk geworden. Ik ben mij bewust geworden waar ik sta en wat ik eventueel nog zou willen.  Ik ben er voor mijzelf sterker door geworden. De gesprekken motiveerden mij om stappen te zetten.
Bij Vera kreeg ik echt gehoor, echt erkenning op basis van ervaring. Vera is heel open, niet opdringerig of haar eigen mening doordrukkend, niet belerend. De structuur van de gesprekken wordt goed in de hand gehouden. Dit heeft mij veel gegeven en ik heb meer energie, rust en evenwicht.
J.

‘Mooie overgangen van luisteren en praten. Je gunt mij de tijd om te praten en te luisteren. Ik voel mij echt een persoon en geen nummer. Ik sta een stuk sterker in mijn schoenen, je kan het aan mij zien. Tip voor anderen: ‘Sta open voor de dingen die gezegd worden. Praat erover. Als je eenmaal praat laat je zoveel los. Over de reacties denk je na.’
A.

‘Vera, jij bent een ontzettende lieve warme vrouw, die helaas hetzelfde heeft meegemaakt, maar dat maakt wel dat jij ontzettend goed invoelt en de ander begrijpt.’
M.

‘Ik was anders niet zover gekomen.’

‘Ik heb leren praten, vroeger was het zwijgen en oppotten.’

‘Er is naar mij geluisterd en voor bepaalde dingen oplossingen gezocht.’

‘De gesprekken en begeleiding hebben mij heel goed geholpen, vooral  begrip en de erkenning. In eerste instantie was dit er wel, maar nu ik wat verder ben, wordt er in mijn omgeving nauwelijks meer over mijn overleden dochtertje gesproken of naar gevraagd.’

‘Fijn om mijn hart te luchten, want ik voel mij vaak niet begrepen.’

‘Het hielp mij erover te praten. Het te delen met iemand die mijn verlies echt begreep.’
E.

Praten?
Wil jij naar aanleiding van bovenstaande graag eens praten over jouw verlies, neem dan vrijblijvend contact op via 06- 44874601 of stuur een berichtje.

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinyoutube